Podrugljivi nazivi

Gdje je nestala menstruacija?

Tekst: Dora Ivanović

Fotografije: Shutterstock

Od ‘Bloody Mary’ do ‘bake zapele u prometu’ i ‘kravljeg ludila’ – diljem svijeta često se smišljaju podrugljivi nazivi za tako važnu fazu ženskog ciklusa, a o kojoj se tako malo govori

Prema istraživanju koje se 2016. radilo za Clue, aplikaciju orijentiranu na praćenje ženskog ciklusa, svijetom kruži više od pet tisuća eufemizama za menstruaciju. Ne zato što društvo ima potrebu tepati toj prirodnoj pojavi do koje dolazi svaki mjesec tijekom većeg dijela ženskog života, nego zato što je se nastoji sakriti ili omekšati, a ponekad se na nju čak i podrugljivo osvrnuti. U nekim dijelovima Hrvatske naziva je se “stvarima”, ali je se redovito i prešućuje. Zato se u školi ili na poslu često može čuti samo: “Dobila sam” – i svima je jasno o čemu je riječ.

Slično je i na globalnom nivou. U Finskoj je se u neformalnom govoru uspoređuje s “kravljim ludilom”, u Južnoafričkoj Republici kažu pak da je “baka zapela u prometu”. Istraživanje za Clue, provedeno u suradnji s Međunarodnom koalicijom za zdravlje žena, obuhvatilo je 190 država, a pokazalo je da se u Francuskoj i Kini eufemizmi za menstruaciju koriste u više od 90 posto razgovornih situacija. Otprilike jednaki postotak alternativnih izraza prisutan je i u Danskoj.

Evo kako Hrvatska enciklopedija definira eufemizam: riječ, izraz ili stilska figura koja nastaje kada se umjesto pravog izraza za nešto neugodno, nepristojno, loše, nepovoljno ili zlokobno upotrijebi koja druga riječ ili izraz, čak i posve suprotna značenja, kojima je funkcija da ublaže i/ili uljepšaju pojavu o kojoj je riječ, odnosno da riječ ili izraz učine manje izravnim, manje neugodnim ili manje uvredljivim. Ali što je to neugodno ili uvredljivo kod nečeg tako prirodnog kao što je menstruacija?

U mini seriji “Unorthodox” na Netflixu – o djevojci Esty iz židovske zajednice Hasida u Brooklynu – prikazuje se odnos ultraortodoksne sredine prema menstruaciji. Kad krvari, žena ne spava u krevetu sa svojim suprugom niti ga tijekom tih dana dodiruje ili ljubi. Menstruacija je vrijeme kada nema seksualnih odnosa među partnerima, a njihov ponovni početak označava se uranjanjem u mikvah. Riječ je o bazenu u kojem se žena duhovno čisti sedam dana nakon prestanka krvarenja i nakon toga je ponovno spremna ući u bračni krevet. I to je samo jedna od ilustracija kroz koju se vidi da je menstruacija od davnina nešto što se skriva, nešto što ženu privremeno diskvalificira.

Zašto se sramimo menstruacije

Skrivanje i sram nisu vezani samo uz konzervativne sredine. Sjetite se samo koliko ste puta otišli na toalet s higijenskim uloškom pospremljenim u posebnoj torbici – da netko slučajno ne bi vidio što nosite u ruci. Ili ste oklijevali zamoliti nekog od muških članova obitelji da u trgovini kupi paketić uložaka. A zasigurno se sjećate i školskih dana, kad ste kroz šapat zamolili profesoricu tjelesnog da vas poštedi preskakanja kozlića – jer obilno krvarite. Pritom, ne govorimo o događajima i načinu razmišljanja otprije 100 godina.

Srećom, o menstruaciji se pojačano počelo pisati i govoriti prije tri godine, kad je škotski parlament izglasao uvođenje besplatnih uložaka i tampona za sve žene. U Hrvatskoj je pak fokus na tu temu skrenula riječka udruga PaRiter, kad je preklani objavljeno njihovo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Na to su reagirale brojne škole, osnovne i srednje, kao i gradovi – uvođenjem besplatnih uložaka za djevojčice, a na kraju je i smanjen PDV na uloške s prethodnih 25 na aktualnih 13 posto. Uz to, na društvenim mrežama su se aktivirale brojne poznate osobe koje bez susprezanja govore o ulošcima, tamponima, menstrualnim čašama, bolovima, PMS-u…

Ukratko, o svemu što je vezano uz prirodnu i redovitu pojavu u životu svake žene i za koju ne treba izmišljati druge nazive, jer već postoji – menstruacija.