GLORIA BERGER

Moćan glas generacije Z

Tekst: Damir Leljak

Fotografije: Vedran Peteh/ Cropix

Zagrebačka influencerica Gloria Berger svojim objavama na društvenim mrežama pratitelje nastoji potaknuti na razmišljanje i ohrabriti ih da bez stida govore o važnoj temi u formativnim godinama – menstruaciji

Gloria Berger (23) jedna je od najpopularnijih domaćih influencerica, a svoj utjecaj među mladima koristi kako bi otvoreno i razumljivo govorila o mnogim važnim i korisnim temama u vezi njihova odrastanja. Pa tako i o menstruaciji, o kojoj se u javnosti još ne priča dovoljno, a iznimno je važno da je se detabuizira i demistificira. Pogotovo kod mladih koji su u pubertetu i adolescenciji osjetljivi, nesigurni, sramežljivi i nepovjerljivi. Smatra da djevojke imaju više povjerenja u poznate osobe kad govore o menstruaciji nego u profesore na satu biologije i da velika većina mladih ono što ih zanima u vezi njihova tijela doznaje putem interneta. Stoga Gloria, koja je već u prvom razredu srednje škole počela objavljivati prva videa na YouTubeu, a kasnije je postala aktivna i na TikToku, putem digitalnih platformi dijeli korisne informacije iz vlastitog iskustva. Tako podiže svijest među svojim pratiteljima, kojih ima više od pola milijuna, ohrabruje ih te im predstavlja nove, naprednije i kvalitetnije generacije uložaka. A to djevojčicama, djevojkama i ženama uvelike olakšava “one dane u mjesecu”.

“Sada sam ambasadorica Alwaysa i javno objašnjavam detalje njihovih uložaka: od tehnologije izrade koja je osmišljena tako da neutralizira mirise do jastučića koji su tu za udobnost i bolju sposobnost upijanja”, objašnjava Gloria, napominjući kako pripadnice njene generacije o menstruaciji govore otvoreno. Jedino, priznaje, te teme ne otvaraju pred dečkima, iako smatra da bi se trebali više informirati. Tako bi, naime, lakše razumjeli kroz što njihove djevojke, prijateljice, sestre, majke, a jednog dana i supruge i kćeri prolaze i zašto su ponekad osjetljivije nego inače.

Žensko tijelo je čudesno

“Iskreno, nemam odgovor na pitanje zašto nam je pred njima neugodno. Očito je to ostalo od starijih generacija ili smo odgojeni na način da je to tabu tema. S mamom, međutim, imam jako otvoren odnos, pred njom mi apsolutno ništa nije neugodno reći. Ne samo da mi je davala savjete, nego mi dandanas pruža veliku potporu. Znam frendice koje sa svojom mamom nemaju takav odnos pa im nisu rekle ni za prvu mjesečnicu. Kroz to su prošle same i potrebne informacije doznale putem medija i interneta”, govori Gloria, koja je prvu menstruaciju dobila s 14 godina. Prvi dan menstruacije ima bolove koji, srećom, nisu neizdrživi, a smiruje ih toplim oblogom na donjem dijelu trbuha. Osjeća se dodatno ugodnije kad se umota u dekicu da joj bude toplo te gleda Netflix, a nakon toga ode prošetati psa i pojesti neki kolač. Gloria je gorljiva pobornica besplatnih uložaka u školama i na fakultetima u cijeloj državi i nada se da će se to u dogledno vrijeme i realizirati.

“Žene menstruaciju nisu izabrale, nego im je biološki zadana. Mislim da bi stoga uvijek trebali biti dostupni besplatni ulošci za žene, a pogotovo za one koje nisu u mogućnosti financijski si ih priuštiti. Tu mislim i na često zaboravljene skupine, poput beskućnica. Curke, žensko tijelo je čudesna stvar. Sposobno je napraviti novi život i hraniti ga. A jednom mjesečno prolazi kroz nevjerojatan proces da se očisti i pripremi za sljedeći ciklus. Ovaj prirodni proces naziva se menstruacija i nemojte se toga stidjeti, već budite svoje i ponosne”, poručuje Gloria Berger.