Iva Jerković & Petra Svrtan

Dvije glumice o mističnoj auri menstruacije

Razgovarao: Srđan Sandić

Fotografije: Vedran Peteh / Cropix

O sjećanju na vlastiti odgoj, predrasude, sramove, strahove te potrebi za emancipacijom teme razgovarali smo s glumicama Petrom Svrtan (ZKM) i Ivom Jerković (HNK).

Menstruacija je stigmatizirana, fetišizirana i tabuizirana. Također, spada u biopolitičke interese ponajviše zbog toga što pripada ženskom spolu i rodu. Informiranje o istoj je kroz povijest bilo neadekvatno, nedostatno i često – zavedeno raznim praznovjernim floskulama, ritualima i uredbama . Iako je danas značajno drugačije, i dalje se nedovoljno komunicira ova važna tema koja nije samo ženska nego društvena tema. O stigmi menstruacije razgovarali smo s dvije glumice – Ivom Jerković i Petrom Svrtan.

Kakvog se odgoja o menstruaciji u svom djetinjstvu sjećate? Koje predrasude, stereotipi, sramovi, i strahovi su bili, da tako kažemo - upogonjeni?

Iva: Znala sam da je to nešto prirodno što se ženama događa kad dosegnu fizičku zrelost i da „od tada mogu zatrudnjeti”, da ćeš je imati svaki mjesec i da tad „ne smiješ u more”, a „nije bas dobro ni prati kosu, barem prvi dan”. Bez obzira na to što to u mom odgoju nije bio neki tabu, meni osobno je to bila dramatična katastrofa. Nisam htjela imati nikakve veze sa „zrelošću”, kad ono…evo! Za ovaj dio s morem i pranjem kose, bez obzira na moje traženje znanstvenog medicinskog razloga, a tad nije bilo lako dostupnog googla, svi su samo govorili „jednostavno ne smiješ”, „nije dobro” zbog čega je dijelom menstruacija dobila neku mističnu auru.

Petra: Moja mama je vrlo rano počela sa mnom otvoreno razgovarati i o seksualnom sazrijevanju i o menstruaciji. Mislim da je otvorena komunikacija ključna za zdrav odnos prema seksualnosti. Apsolutno je najgora poruka u medijima da je menstruacija uvijek nešto neugodno, nepoželjno, nešto što želimo sakriti, praviti se kao da se ne događa, do te mjere da krv u reklamama prikazujemo kao plavu tekućinu. Osobno sam, zahvaljujući svojoj mami, otvorila taj prostor u sebi, ali mnoge žene nisu i puno je tu srama vezano za menstruaciju. Nedostaje razgovora o tome tko što koristi za menstruaciju, koga koliko boli, kako si pomoći, kako izgleda PMS, koji su simptomi ovulacije, sve to bi osobe koje menstruiraju trebale dijeliti među sobom i s drugima.

Otvorena komunikacija ključna za zdrav odnos prema seksualnosti

Petra Svrtan

Menstruacija je smještena između fetiša ("ženska plodnost kao sveti gral života") i svojevrsnog tabua. Zašto je tome tako?

Petra: Mislim da su tu stoljeća vrlo zadrtog odgoja i generacija žena koje su odgojene tako da menstruaciju skrivaju i da je se srame kao nečeg neugodnog i prljavog. Žene su stoljećima skrivali od svijeta dok su menstruirale, a da ne govorim o maternici kao izvorištu “histerije” i povezivanju žena s nestabilnim hormonskim kompleksom na koji se ne možemo osloniti. Mislim da su ta vremena debelo prošla i mislim da je ženska seksualnost jedno ogromno nedovoljno istraženo područje jer se dugo vezivalo isključivo uz reproduktivnu funkciju, a to je sada po meni nedopustivo jer je žensko tijelo toliko toga, a ne automat za rađanje. Žensko tijelo je zaista čudo i sposobno je proizvesti život, ali ženska seksualnost je toliko slojevita i mislim da je vrijeme da je svi zajedno istražimo.

Iva: Pitala sam ChatGPT za odgovor na ovu temu pa mi je najsmješnije od svega u kakvom se mi vremenu nalazimo. Imamo pristup umjetnoj inteligenciji, ali i dalje su prirodne stvari tabu. Uglavnom imao je neki o.k. generički odgovor, ali ja ću odgovoriti da je vjerojatno tome tako jer je skriveno od pogleda, pripada našoj intimi, spolni organi su skriveni a direktno je povezana s tim. Sve što nije lako vidljivo, ljudima je ili fetiš ili tabu. Meni se čini da radi edukacija, govora i pisanja na tu temu, menstruacija pa i cijela ženska seksualnost jest sve manje tabu.

Iva Jerković

Menstruacija je tabu jer se radi onome skrivenom od pogleda, pripada našoj intimi, spolni organi su skriveni a direktno je povezana s tim

Što je važno emancipirati u vezi menstruacije? I dan danas....

Iva: Smatram da bi bilo u redu ženske higijenske potrepštine za vrijeme mjesečnice ne oporezivati kao luksuz već medicinsku nužnost. A propos ovih slobodnih dana zbog menstruacije, to je jedna složenija tema u kojoj je banalno tek tako dizati aktivističke stjegove, tu bi mi, žene, prvo trebale pitati same sebe što želimo.

Petra: Mislim da bi osobe koje menstruiraju otvorenije trebale govoriti o svemu što menstruacija jest. Za mene je menstruacija i naš ciklus apsolutno čudo i prilika za povezivanje sa svojom nutrinom, sa zemljom, sa svojom seksualnošću, s prirodom i njezinim ciklusima. Trebamo menstruaciju slaviti kao priliku za ponovno rođenje.