NEVENA RENDELI

O menstruaciji treba govoriti samouvjereno, bez fraza

Tekst: Kristinka Šćavina

Fotografije: Vedran Peteh / Cropix

Voditeljica i PR stručnjakinja Nevena Rendeli svoje tri kćeri od malih nogu uči da je menstruacija normalna, prirodna stvar i smatra da je pogrešno skrivati je pojmovima kao što su ‘stvari’ ili ‘oni dani u mjesecu’ – jer će samo otvorenim razgovorom ona postati dio svakodnevnog jezika, a prestati biti tabu

Zagrebačka PR stručnjakinja i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović (41) davno je prepoznala važnost razgovora o menstruaciji u javnosti, jer jedino tako može doći do njezine potpune detabuizacije. Svojedobno je bila gošća na Glorijinom panelu o menstrualnom siromaštvu, a 2021. se pridružila kampanji u kojoj je Always donirao 200.000 uložaka potrebitim djevojkama u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem. Kao majka tri djevojčice – petogodišnjih blizanki Lee i Mare te četverogodišnje Vite – Nevena je svjesna koliko je važno da se djeca na vrijeme upoznaju s pojmom menstruacije. Jedino tako će, kad dođe vrijeme za to, tu prirodnu pojavu prihvatiti bez traume.

Je li razgovor o menstruaciji u hrvatskom društvu i dalje tabu?

– Ne bih rekla da je tabu u smislu da se o menstruaciji nikada ne priča, ali se u javnom prostoru o toj temi ne može čuti previše. To se nekako smatra ženskom stvari, a tako se tretira i u jeziku. Svi znamo fraze koje se koriste umjesto riječi menstruacija: “dobila sam stvari”, “stigli crveni Kmeri”, “tetka”, “imam…”, “oni dani u mjesecu”… Ključ je u tome da se o menstruaciji što više priča otvoreno u javnosti kako bi postala dio jezika, kulture i društva. Tada više ne bi bila tabu.

Na koje sve predrasude žene nailaze kad je u pitanju menstruacija?

– Predrasude su najčešće vezane uz PMS, koji se koristi za opravdanje svake situacije u kojoj se nekome ne sviđa ponašanje žene. Sigurno ste puno puta čuli rečenicu: “Vidi se da je u PMS-u”. Sve karakteristike koje se pridaju ženama još od povijesti – histerija, živčanost, glavobolje, neuroze – vezuju se uz PMS, što nema veze sa stvarnošću.

Smatrate li da je edukacija po pitanju menstruacije u našim školama dovoljno dobra?

– Ja sam davno išla u školu i ne sjećam se da smo o tome previše razgovarali. Možda nešto malo na satu biologije. Ne znam kako je sada, jer mi kćeri još ne idu u školu, ali se nadam da se o tome danas normalno razgovara.

Jeste li vi već razgovarali o menstruaciji s kćerima?

– One su još premale za konkretan razgovor i detaljna objašnjenja. No, trudim se djecu odgajati otvoreno, tako da znaju za riječ menstruacija. Često znaju pitati zašto mama “nosi pelene” pa im kažem da sve žene u nekom razdoblju života imaju dane kad krvare. To im je malo čudno jer krv povezuju s ozljedama i ranama, no bitno je takve stvari ne skrivati pa će kad dođe trenutak za ozbiljniji razgovor sve ići lako i bez čuđenja. Sjećam se slučaja iz srednje škole kad moja prijateljica uopće nije rekla majci da je dobila menstruaciju. Nije znala što napraviti, gdje kupiti uloške, kako se njegovati u tim danima – što je meni bilo nevjerojatno. Kad sam ja prvi put dobila menstruaciju, mama je već imala spreman paketić uložaka.

Koliko je ženama važan osjećaj sigurnosti tijekom menstruacije?

– Ne bismo se trebali odnositi prema razdoblju menstruacije kao prema nečem posebnom, jer je imaju sve žene. S druge strane, sigurno je da je žena u te dane umornija jer gubi puno krvi. To iziskuje malo drugačiji odnos prema tijelu. Primjerice, smatram da ne bih trebala otići baš na svaki trening ako padne na prvi ili drugi dan menstruacije. Inače trčim i idem na pilates, no već treći ili četvrti dan – uz malu pomoć dobrog uloška – vraćam se svim aktivnostima.

Predrasude su najčešće vezane uz PMS, koji se koristi za opravdanje svake situacije u kojoj se nekome ne sviđa ponašanje žene

Utječe li izbor uložaka na taj osjećaj sigurnosti?

– Sigurno da utječe. Tehnologija je danas toliko napredovala da postoje ulošci koji omogućuju nesmetano uživanje u kretanju, sportu ili bilo kojoj drugoj aktivnosti.

Što vam je presudno u izboru uložaka?

– Presudno mi je da su dovoljno veliki, a pritom neprimjetni. Da nemam osjećaj, kako bi to moja djeca rekla, da imam “pelenu”. Najbitnija mi je udobnost i da se uložak “stopi” s mojim donjim rubljem i odjećom koju nosim.

Jeste li Vi osobno ikada doživjeli neko neugodno iskustvo vezano uz menstruaciju?

– Dogodilo mi se da sam prokrvarila kad nisam očekivala. No, nisam se time previše zamarala jer što sad – takve stvari se događaju. Mislim da ne postoji žena kojoj se to nije dogodilo. Zato je uvijek bitno imati rezervni uložak u torbi. Budući da radim u agenciji za odnose s javnošću i marketing, gdje su većinom žene, odlučile smo u toaletu uvijek držati rezervni paket uložaka kako bismo izbjegle takve situacije. S obzirom na to da imam tri curice, mislim da će kad dođe to vrijeme isto biti i kod nas doma.

Mislite li da bi trebalo uvesti neke prakse iz europskih zemalja, poput slobodnog dana ili mogućnosti rada od kuće tijekom menstruacije?

– Možda ne slobodan dan, ali mogućnost rada od kuće sigurno bi smanjila broj bolovanja. Mnoge moje prijateljice, a imala sam i ja takvih razdoblja, smo se na prve dane menstruacije osjećale umorno i loše. Ima žena s iznimno bolnim menstruacijama i velikim izljevima krvi. Rad od kuće u te dane sigurno bi im pomogao.